Rusko chce v Sýrii ukázat Číně, že nemá jen ropu a plyn, ale i zbraně. Není to ale past?

12. 10. 2015 10:05:21
Vstupem Ruska se válka v Sýrii dostala do nové fáze. Pro Rusko je to vlastně otevření svojí druhé fronty. Rusko, ztrácející svoji geopolitickou moc ve světě, chce ukázat, že je stále impériem jako za dob Sovětského svazu

Vstupem Ruska se válka v Sýrii dostala do nové fáze. Pro Rusko je to vlastně otevření svojí druhé fronty. Logisticky a nákladově lze hovořit o daleko náročnější vojenské operaci ve srovnání s tou, kterou vede na Ukrajině. Rusko, ztrácející svoji geopolitickou moc ve světě, chce ukázat, že je stále velmocí a impériem jako za dob Sovětského svazu. Bylo by však naivní si myslet, že je vše tak jednoduché. Za pláštíkem boje proti Islámskému státu se skrývá důvodů mnohem více. Dovolte mi zamyslet se nad několika z nich.

Ruská ekonomika trpí, to je evidentní. Klesající ceny ropy tlačí surovinově závislou zemi na kolena a ta si zcela jasně uvědomuje potřebu jednat. Co takhle rozkolísat region a pokusit se o růst ceny ropy? Dříve to vždy fungovalo. Bohužel pro Rusko je dnes situace diametrálně odlišná. Spotřeba ropy stagnuje a výhled do budoucna nevypadá rovněž příliš optimisticky - nové technologie, hybridní auta a elektromobily, LNG v USA – v žádném případě nesignalizují dobré vyhlídky na ropnou konjunkturu. Navíc asadovský režim patří také k jedněm z významných zákazníků při prodeji ruských zbraní. Ekonomické zájmy tedy hrají určitě výraznou, byť ne primární roli. Mnohem důležitější zájem Ruska je v rovině získání geopolitického vlivu a snaha o to, stát se tak silným hráčem v tomto blízkovýchodním regionu.

Rusko hledá samozřejmě také spojence. Poslední dobou vidíme velmi intenzivní námluvy Ruska s Čínou. Tento rostoucí ekonomický super tygr má ambice se stát největší ekonomikou a dominovat v tomto století světu. A to si Rusko plně uvědomuje. Tato upadající světová velmoc s negativním demografickým prediktem se tak pokouší Čínu ohromit tím, že nemá jen suroviny, ale že je také vlastníkem impozantního arsenálu v podobě zbraňových systémů. To si ale nejsem tak jistý. Přes všechny "zaručené" zprávy ideologických serverů, že Rusko má nové zbraně, jsem přesvědčen, že pokulhává za všemi vojenskými velmocemi světa. Upadající ruský medvěd možná může v něčem překvapit. Například špičkovými vědci se to v Rusku vždy hemžilo, ale realizace pokulhávala a tyto mozky často končily a končí ve špičkových centrech v USA, dnes dost možná i v Číně. V neposlední řadě, si je Rusko vědomo toho, že konflikt v Sýrii jen tak neskončí, potrvá delší dobu a tak jako každá válčená operace se odrazí na ekonomickém potenciálu země, Rusko tedy dále ekonomicky vyčerpá.

Moskva by navíc byla velmi ráda vnímána jako světový aktér, který rázně vyřeší jakýkoliv konflikt na světe, stejně, jak to dělá jeho prezident v ideologických PR reklamách a filmech blížících se k supermanovi. Nehledě na to, že vidí konflikt v Sýrii příliš černobíle. Regulérně zvolený diktátor na jedné straně a všichni ostatní jako nepřátelé na straně druhé. Tento region je však svojí historií a kulturou daleko složitější. Asad a jeho opozice, sunité a šííté, umírněný islám proti Islámským „hrdlořezům“, mnoho menšinových náboženství včetně židovského a křesťanského, a do toho ještě Kurdská otázka. To nevyřeší jeden ruský super hrdina. To je natolik rozehraný šach, kde by ani slavní ruští velmistři nedali mat.

Autor: Pavel Šrámek | pondělí 12.10.2015 10:05 | karma článku: 15.31 | přečteno: 736x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 216 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 370 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 101 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 627

Vedle toho, že jsem poslanec, jsem také a především farmářem nebo-li člověkem fakticky podnikajícím v zemědělství a potravinářství, produkující regionální mléčné potraviny na své farmě Milknatur. Události posledních dnů související s vývojem na zemědělském trhu, především pak v oblasti mlékárenství v rámci EU, mě nenechávají klidným. Ukončení mléčných kvót, negativní dopady ruských sankcí a hlavně dlouhodobá likvidace živočišné výroby v ČR, jsou jedny z problémů, které výrazně přispěly k dnešnímu kritickému stavu na trhu s mlékem a potravinami vůbec. Bez zvířat se zemědělství dělat nedá. Bude klesat úrodnost půdy a narůstat povodně a sucha, a to ovlivní kvalitu životního prostředí. Souvislosti, jak vše souvisí se vším, najdete na mém blogu. A nejen to. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...